Cholesterol a Tuky: Čo potrebujete vedieť

Cholesterol a Tuky: Čo potrebujete vedieť

21.07.2024

O cholesterole sa často hovorí najmä v súvislosti so zdravou stravou a srdcovými chorobami. Ale koľko z toho, čo viete o cholesterole, je skutočne pravda a koľko sú len mýty? Poďme si objasniť niektoré z najčastejších nepravdivých tvrdení, aby sme získali jasnejšie pochopenie tejto problematiky.

Čo je cholesterol?

Cholesterol je druh voskovitého lipidu (tuku). Prekvapivo jedlo, ktoré konzumujete, prispieva len asi 20 % k celkovému cholesterolu vo vašom krvnom obehu. Vaše telo, konkrétne vaša pečeň, produkuje zvyšných 80 %.

Výhody cholesterolu

Nedostatok cholesterolu môže byť rovnako škodlivý ako jeho nadbytok. Cholesterol hrá kľúčovú úlohu v základných funkciách, ktoré udržujú vaše telo v chode:
  • Stavba bunkových membrán: Cholesterol pôsobí ako stavebný blok pre vaše bunkové membrány.
  • Zlepšuje fluiditu membrán: To umožňuje ľahký transport živín a odpadových látok dovnútra a von z buniek.
  • Produkcia pohlavných hormónov: Cholesterol je prekurzorom pre dôležité pohlavné hormóny ako sú testosterón, progesterón a estrogén.
  • Zlepšuje metabolizmus tukov: Vaša pečeň využíva cholesterol na produkciu žlče, ktorá je kľúčovým hráčom pri trávení a spracovaní tukov.
  • Izolácia nervových buniek: Tým, že cholesterol izoluje nervové bunky, pomáha zlepšovať prenos elektrických signálov.
  • Uľahčuje produkciu vitamínu D: S pomocou slnečného svetla vaše telo premieňa cholesterol na vitamín D.

Vyvracanie bežných mýtov o cholesterole

Je ľahké sa zamotať v pavučine dezinformácií. Poďme si vyjasniť niektoré najčastejšie mýty.

Mýtus #1: Cholesterol je vždy škodlivý

Cholesterol nie je nepriateľ, za ktorého ho mnohí považujú. Vaše telo ho potrebuje pre vitálne funkcie ako stavba bunkových membrán, produkcia hormónov (vrátane estrogénu a testosterónu), žlčových kyselín a vitamínu D. Cholesterol sa však nemôže pohybovať v krvi sám o sebe, pretože tuk a krv sa nemiešajú. Musí byť prepravovaný lipoproteínmi, ktoré sú čiastočne zložené z tuku a bielkovín.

Existuje päť hlavných typov lipoproteínov, ktoré by ste mali poznať:
  • Lipoproteín s nízkou hustotou (LDL): Často označovaný ako „zlý“ cholesterol, prenáša cholesterol z pečene do buniek. Nadmerné množstvo v krvi sa hromadí v stenách tepien, čo vedie k ateroskleróze.
  • Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL): Známy ako „dobrý“ cholesterol, prenáša prebytočný cholesterol z buniek späť do pečene, kde je spracovaný a odstránený z tela.
  • Chylomikróny: Veľké častice, ktoré prepravujú triglyceridy (tuky z jedla). Sú produkované v tráviacom systéme a sú priamo ovplyvnené vašou stravou.
  • Lipoproteín s veľmi nízkou hustotou (VLDL): Prenáša triglyceridy do tkanív, ale sú produkované v pečeni. Sú ďalším typom „zlého“ cholesterolu.
  • Lipoproteín so strednou hustotou (IDL): Vzniká, keď VLDL strácajú svoje mastné kyseliny. Niektoré sú rýchlo odstránené pečeňou, zatiaľ čo iné sa premieňajú na LDL.

Mýtus #2: Vysoký cholesterol je problémom len pre starších ľudí

Nie je pravda, že vysoký cholesterol je problémom len pre starších ľudí. Zvyky a zdravotné rozhodnutia, ktoré robíte v mladosti, môžu mať trvalý vplyv na vaše hladiny cholesterolu. Sedavý životný štýl a strava bohatá na nasýtené tuky, trans tuky a spracované potraviny môžu spôsobiť zvýšenie cholesterolu už v mladom veku. Genetika tiež hrá dôležitú úlohu, takže aj tí najzdravší môžu čeliť vysokému cholesterolu kvôli rodinnej histórii. Preto je dôležité začať s kontrolami cholesterolu už v dvadsiatke či tridsiatke.

Mýtus #3: Najlepšie je vyhýbať sa všetkým druhom tuku

Tuk hrá kľúčovú úlohu vo vašom tele. Nie je len zdrojom energie, ale podporuje produkciu hormónov, rast buniek a pomáha vášmu telu vstrebávať vitamíny A, D a E. Rozdiel spočíva v druhu tuku, ktorý konzumujete.

  • Nasýtené tuky: Nachádzajú sa v živočíšnych produktoch a niektorých rastlinných olejoch. Zdravé množstvo nasýteného tuku v strave je v poriadku, ale kľúčom je umiernenosť. Snažte sa ich obmedziť na maximálne 5-6 % z celkového denného príjmu kalórií.
  • Trans tuky: Tieto tuky sú najškodlivejšie. Nachádzajú sa predovšetkým v spracovaných potravinách a zvyšujú hladinu LDL a znižujú hladinu HDL. Úplne sa im vyhýbať je múdra voľba pre zdravie vášho srdca.
  • Nenasýtené tuky: Pre srdcu prospešnú stravu sa zamerajte na mononenasýtené a polynenasýtené tuky. Tieto tuky môžu zlepšiť hladinu cholesterolu v krvi, znížiť zápaly a pomôcť stabilizovať rytmus srdca. Nájdete ich v avokáde, mastných rybách, orechoch a olivovom oleji.

Mýtus #4: Nízko-tučné a bez-tučné produkty sú zdravšie

Vyhýbanie sa tuku úplne nie je len nepraktické, ale môže aj poškodiť vaše zdravie. Keď výrobcovia znižujú alebo eliminujú tuk, často ho nahrádzajú pridanými cukrami alebo umelými prísadami, čo vedie k nežiaducemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Vaše telo potrebuje zdravé tuky na vstrebávanie určitých živín. Namiesto zamerania sa len na obsah tuku sa pozrite bližšie na výživové etikety. Sledujte hladinu cukru, vlákniny a bielkovín, aby ste lepšie porozumeli celkovej výživovej hodnote vašej potravy.

Mýtus #5: Ak sa cítim dobre, môj cholesterol musí byť v poriadku

To, že sa cítite dobre, ešte neznamená, že váš cholesterol je v poriadku. Hromadenie cholesterolu neprebieha cez noc. Je to pomalý postupný proces, ktorý môže začať už v detstve a nepozorovane sa rozvíjať celé desaťročia. Preto sa často nazýva „tichá“ choroba, pretože obvykle neprejavuje žiadne príznaky, kým nenastane výrazné poškodenie. Lipidové testy hodnotia hladiny LDL a HDL cholesterolu a triglyceridov, ďalšieho typu tuku v krvi. Čakať na príznaky ako bolesť na hrudi alebo dýchavičnosť môže znamenať, že už je neskoro na riešenie problému. Najlepšou stratégiou je konať včas. Pre dospelých od 20 rokov je rozumné nechať si testovať cholesterol každé štyri až šesť rokov.

Mýtus #6: Byť v zdravej váhe znamená, že nemám vysoký cholesterol

Hoci je pravda, že nadbytočný telesný tuk, najmä okolo brucha, môže viesť k zvýšeniu LDL „zlého“ cholesterolu, je to len jedna časť skladačky. Vaša strava, životný štýl a genetika môžu všetky prispieť k vysokým hladinám cholesterolu bez ohľadu na váhu.

Mýtus #7: Vysoké hladiny HDL garantujú nižšie riziko srdcových chorôb

Hoci je pravda, že HDL cholesterol znižuje kardiovaskulárne riziko, veľmi vysoké hladiny neznamenajú automaticky väčšiu ochranu. A v niektorých prípadoch môže príliš veľa škodiť. Výskum ukázal, že účinnosť HDL nezávisí len na jeho množstve, ale aj na jeho kvalite, ktorá môže byť ovplyvnená genetikou, telesnou váhou, životným štýlom a ďalšími faktormi. Takže zameranie sa len na vysoké hladiny HDL nie je zázračným riešením pre zdravie srdca. Pokusy zvýšiť hladiny HDL prostredníctvom určitých liekov nepreukázali konzistentne zníženie rizika srdcových chorôb. Namiesto toho je kľúčové zamerať sa na vyváženú wellness stratégiu - jesť výživnú stravu, byť aktívny, zvládať stres a dopĺňať potrebné živiny.

Mýtus #8: Cholesterol a nasýtené tuky sú hlavnými príčinami srdcových chorôb

Presvedčenie, že cholesterol a nasýtené tuky sú hlavnými príčinami srdcových chorôb, formovalo diéty a lekárske rady po desaťročia. Avšak sú aj iné dôležité faktory, ktoré prispievajú k srdcovým chorobám.

Úloha Magnézia

Magnézium (horčík) je dôležitý minerál, ktorý prispieva k mnohým telesným funkciám, vrátane:

  • Regulácia svalovej a nervovej činnosti: Horčík je potrebný pre správnu funkciu svalov a nervov.
  • Syntéza bielkovín: Tento minerál pomáha pri syntéze bielkovín.
  • Energetický metabolizmus: Horčík zasahuje prostredníctvom rôznych kľúčových enzýmov do celkového energetického metabolizmu ľudského organizmu. Reguluje syntézu bielkovín, sacharidov a tukov, podieľa sa na vzniku acetylkoenzýmu A a kyseliny citrónovej, čím napomáha pri metabolizme všetkých troch základných živín.
  • Podpora normálnej psychologickej funkcie: Tento minerál prispieva k normálnej psychologickej funkcii.

Nezabúdajme, že srdce je sval, ktorý pracuje 24 hodín denne. I preto je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem horčíka, ktorý nájdete v potravinách ako sú orechy, semená, listová zelenina a celozrnné obilniny.

Mýtus #9: Iba muži sa musia obávať vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol ovplyvňuje mužov aj ženy, ale rôznymi spôsobmi. Estrogén, ženský hormón, pomáha udržiavať vyššie hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Ale s nástupom menopauzy a poklesom hladín estrogénu tento ochranný efekt klesá. Výskum ukazuje, že ženy po menopauze majú približne rovnaké riziko ako muži.

Mýtus #10: Statíny nemajú negatívne vedľajšie účinky

Statíny fungujú tak, že inhibujú enzým v pečeni, ktorý je zodpovedný za produkciu cholesterolu. Niektoré hlásené vedľajšie účinky zahŕňajú svalovú bolesť a slabosť, zvýšené riziko cukrovky a zmeny v pečeňových enzýmoch.

Mýtus #11: Statíny sú jediným spôsobom, ako riadiť vysoký cholesterol

Ak ste práve zistili, že máte vysoký cholesterol, nemusíte sa obávať, že lieky sú jediným riešením. Dobrou správou je, že riadenie cholesterolu je do značnej miery vo vašich rukách vďaka niekoľkým zmenám životného štýlu.

  • Dopĺňanie živín: Pozrite sa, či prijímate denne základné dôležité minerály a vitamíny v optimálnych množstvách - ako sú horčík, vitamín D a B vitamíny.
  • Zdravé tuky: Prijímajte potraviny bohaté na poly- alebo mononenasýtené tuky, ako sú orechy, olivový olej a avokádo, a obmedzte tie s vysokým obsahom nasýtených alebo trans tukov, ako sú maslo, margarín, syr a červené mäso.
  • Pohyb: Cieľom je približne 150 minút stredne intenzívneho cvičenia týždenne. Aj keď nemôžete „spáliť“ cholesterol ako kalórie z jedla, byť aktívny zlepšuje zdravie krvných ciev a srdca, čím ďalej znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov.

Dôležité zistenie

Pamätajte, že riadenie vášho cholesterolu je o rovnováhe a umiernenosti, nie o strachu. Vyvrátením týchto bežných mýtov ste teraz lepšie vybavení na pochopenie úlohy cholesterolu vo vašom srdcovom zdraví, takže môžete prijať potrebné zmeny životného štýlu.



Späť na zoznam článkov